kolmapäev, 7. august 2013

KALTSIUMIST JA VAKTSINEERIMISEST

Kusti on nüüd tänaseks hetkeks juba 11 nädalane ja paar päeva ülegi. Tervis on poisil super! Möllab ja huligaanitseb endiselt täiel rinnal. Svetlana juba mainis, et "ärgu me teda liiga ära hellitagu ja üle pea lasku kasvada. Et tuleb teda rohkem keelata ja ennast kehtestada!" Aga... mida sa siin kehtestad ja riidled, kui koer on nii pisike, et löö ajalehega laiaks :))
Mis sorti nõuandeid ma olen siis saanud aretajalt, et neid teiega jagada.
Esmalt soovitas ta mul kutsikale toidule hakata lisaks andma kaltsiumi. Aga mitte seda tavalist apteegi
katsiumi, mida inimene ise sööb - vaid loomakliinikust tuleks küsida spetsiaalset toidulisandit "CALCI-DELICE(juuresoleval pildil)
Kaltsiumi vajab kutsikas lisaks just seetõttu, et tema kiirelt arenev luustik, vahetuvad hambad ja kõrvad, kõik vajavad oma ülesehituseks kaltsiumi - ja seda kulub praegusel eluetapil rohkem, kui tavaliselt. 

Loomulikult oleneb kõik loomast, kellel organism kui hästi kaltsiumi omastab (täpselt nagu inimestegi puhul). Kui kaltsiumi jääb organismis kasvuperioodil vajaka, siis ei jagu seda kõrvade kikki tõusmiseks.     (väga hea link internetis kõrvade teipimise kohta on siin: http://www.semperante.ru/earsru.htmÜritan kunagi selle ka ära tõlkida
Seda, millal kõrvad kikki tõusevad, pidi veel vara öelda olema. On võimalus, et nad tõusevad mõnel koeral ise ja on võimalus, et tuleb neid teipima hakata. Millal seda teha tuleb, lubas aretaja fotode järgi vaadata, silma peal hoida ja öelda - millal on õige aeg. Varem pole mõtet isetegevust teha!
Vaktsiinide kohta sain sellist teavet, et 10 päeva enne teist vakstineerimist, oleks hea koerale ära teha parasiidi ehk ussitõrje.  Kuna ilmselt pärast vaktsineerimist kiirustavad kõik oma kutsikatega kindlasti õue (kuigi seda ei tohiks veel teha 10-14 päeva pärast teist vaktsineerimist!!!), siis õues võib kutsikas saada muru limpsides ja lakkudes kohe ussid või mõned muud parasiidid, mis on väga paha-paha
 Vaktsineerida võib loomi, kelle on tehtud ussikuur ja tal ei ole parasiite, looma ise peab terve olema!!!
Seega: 10 päeva enne vaktsiini ussitõrje! Varem kui 10 päeva, ei pruugi vaktsiin muidu mõjuda. Küsige veterinaarilt alati kõike PUPPY jaoks - ussitõrje jaoks "DRONTAL PUPPY" , suspensioon. On ka suukaudu antavad tabletid Pyrantel.
Põhimõtteliselt selle ussirohu manustamisega saate te ka kodus ise hakkama ning kui teil on teada kutsika vanus ja kaal, siis annab veterinaar selle rohu teile koju kaasa. Samas arvestage täpselt millist rohtu te millal kutsikale manustate ja pidage parem sellekohast märkmikku, kus kõik ilusasti kirjas oleks - uskuge mind, pea pole prügikast ja kõik asjad lihtsalt ei seisa meeles.
      Seejärel lähete alles teisele vaktsineerimisele. Kutsikaid vaktsineeritakse 3 korda:
  • esimest korda 2-kuuselt( katku, viirushepatiidi, parvoviiruse vastu),
  • teist korda 3-kuuselt (katku, viirushepatiidi, parvoviiruse, paragripi, leptospiroosi vastu) ja
  • kolmas kord 4-kuuselt (katku, viirushepatiidi, parvoviiruse, leptospiroosi ja marutaudi vastu). Ja edasi kompleksvaktsiin kord aastas.
Peale vaktsineerimist on 10-14 päevane karantiiniaeg: ei tohi looma vannitada ega teda külmetada!!!
Kirbu-puugitõrjet
 ..aprilli lõpust kuni oktoobri lõpuni, aga kui ei ole külma talve, siis võivad kirbud olla aastaringselt. Svetlana soovitas jällegi “Frontline” ampullid, mis tilgutatakse turjale naha peale, nende mõjuaeg on 1 kuu.Viimaseks heaks vahendiks on “Frontline” või “Effipro” sprei, eriti hea vahend kutsikatele ja kassipoegadele, aga ka täiskasvanutele. Puugi tõrje võib ilmselt teha siis kodus ise turja peale hõõrudes, kui kätte on jõudnud välja minemise aeg või küsida nõu oma veterianaarilt.
Toitumine
Ühe soovitusena sain ma teada, et mõistlik oleks oma kutsikale osta uut moodi toidukausidmis on maast kõrgemal ning millest toidu kätte saamise jaoks ei peaks ta koguaeg pead alla koogutama. See koogutamine pidi tema selgroole halvasti mõjuma. Sellise reguleeritava kõrgusega toidukausist pidi tal palju mugavam olema süüa (lisan pildi juurde).
Eks paistab, mis saama hakkab, aga tundub, et aprilli lõpuni peame me ikkagi tubasel reziimil veel olema. Ja see pole vaid aretaja poolne kiusu jutt ja nõudmised, vaid sellekohast teavet võib lugeda pea igal koerakliiniku lehelt - et enne EI TOHI. Ja kui ei tohi, siis ei tohi ja milleks riskida.
Eks me siis kannatame veel natuke :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar